11 Mart 2007 Pazar

Orta Asya'dan gelenler kimlerdi?


Gelin size 80 bin yıllık bir masal anlatayım, yalnız biraz sabır ve dikkat gerektiriyor. Bu yazıda "Kadim Zamanlar" yazısında bahsettiğimiz efsaneler ve henüz kanıtlanamamış bazı tezlerle, günümüz genetik çalışmaları arasında bağlantılar olup olmadığına bakacağız.

Göçler ve mutasyonlar sonucunda insan topluluklarında gen havuzlarının oluştuğundan ve bunlara haplogroup dendiğinden “Daha fazla genetik” yazısında bahsetmiştik. Şimdi babadan oğula aktarılan Y kromozumuna (Y-DNA) ait haplogroup’ların izini “Biz Kadim Türkler” için birlikte süreceğiz.

İnsan genomu içinde SNP (Single Nucleotide Polymorphism) adı verilen ve DNA’nın belli yerlerinde bulunan bazı işaretler vardır. SNP’lerin DNA’nızda bulunup bulunmaması sizi belli haplogrup’ların içine dahil eder. Gözümüzde canlanması için Avrupa’daki Y-DNA haplogroup dağılımını hatırlayalım:

AVRUPA Y-DNA Haplogroup dağılımı
AVRUPA Y-DNA Haplogroup dağılımı


Adli tıpta DNA’dan kimlik tespiti yapmak için veya babalık testlerinde STR (Short Tandem Repeat) denilen marker’lardan faydalanılır. Her bir soyun (ailenin) marker’ları parmak izi gibi benzersizdir ve haplotype olarak tanımlanır. Haplotype bu yazının konusu dışında kaldığından daha fazla detaya girmeyip haplogroup’lar üzerine yoğunlaşalım.

Zamanla genom içinde yeni SNP’ler dolayısı ile yeni haplogroup’lar oluşmuştur. Farz-ı misal, bir “aa” SNP’sine sahip genom, mutasyonlarla yanına yeni “bb” SNP’sinin eklenmesiyle “aa+bb” SNP’lerine sahip olur. “aa” marker’ının haplogroup’una -yine örnek olarak isimlendiriyorum- “P” denirken “aa+bb” marker’larına sahip haplogroup’a “Q” denir. “Q”, “P” ye göre tekamül etmiştir, yani aslında içinde “P” yi de barındırmaktadır. Aşağıdaki tablo Haplogroup’ların gelişimini ve birbirleriyle olan ilişkilerini göstermektedir:

Y-DNA Haplogroup’ları
Y-DNA Haplogroup’ları


Bugün Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda M168 SNP’si vardır. Avrasya yolculuğunda Adem babamızın DNA’sına eklenen ilk SNP M168’dir. 80.000 yıl önceki göç yolu aşağıdaki haritada görülmektedir:

M168 - Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda bulunan SNP
M168 - Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda bulunan SNP


45.000 yıl önce ortaya çıkan M168’e M89’un eklenmesiyle F haplogroup’u ortaya çıkmıştır. F haplogroup’una sahip atalarımız iklim şartlarının zorlaması ile Ortadoğu’ya doğru ilerlerler:

M89 – Haplogroup F
M89 – Haplogroup F


40.000 yıl önce F haplogroup’una M9 SNP’sinin eklenmesiyle K haplogroup’u ortaya çıkar. Asya’nın içlerine doğru ilerleyen atalarımızın karşısına Himalayalar çıkınca göç yolu 3 kola ayrılır:

M9 – Haplogroup K
M9 – Haplogroup K


Aşağıya inen kol Hint Yarımadası’na (Haplogroup L) , Himalayalar’ı aşan kol Çin’e (Haplogroup O) ve Melanesia/İndonezya/Micronesia’ya (Haplogroup M) yerleşir. Haplogroup O ve M’ye daha sonra tekrar döneceğiz. 2 ayrı kol ise kuzeye yönelir, biri İskandinavya’ya doğru (Haplogroup N), diğeri Orta Asya’nın içine doğru (Haplogroup P). İskandinavya’ya doğru yönelen kolu da daha sonra inceleyeceğiz. Bizi ilgilendiren kolun (Haplogroup P) göç yolunu takip etmeye devam edelim. Haplogroup P Baykal Gölü’ne, Orta Asya’nın içlerine doğru ilerler:

M45 – Haplogroup P
M45 – Haplogroup P


30.000 yıl önce bir grup yönünü batıya, Avrupa’ya çevirir:

M207 – Haplogroup R
M207 – Haplogroup R


R1 ve R1b haplogroup’unu oluşturan insan toplulukları Avrupa’nın içlerine doğru ilerler. İklim koşullarına uyum sağlamadaki başarıları, sofistike avlanma yöntemleri karşılarına çıkan Neanderthal’ler için bir şanssızlık olur ve evrim ağacından silinirler.

M173 - Haplogroup R1
M173 - Haplogroup R1


R1b haplogroup’u Cro Magnon denen insan tipini oluşturmaktadır. Mağara duvarlarına yapılan ilk resimler onların eseridir. Günümüzden 20.000 yıl önce başlayan buzul çağı bu insanları güneye inmeye zorlar yani İspanya, İtalya ve Balkanlar’a.

M343 – Haplogroup R1b
M343 – Haplogroup R1b


Mübadele
Bu araştırmalara başlama sebebim yaptırdığım DNA testine göre R1b haplogroup’una sahip olmamdı. Her iki dedemin ve her iki büyükannemin 1923’te yaşanan mübadele ile Balkanlar’dan geldiklerini biliyordum. 80.000 yıl önce Afrika’dan başlayan bu yolculuk 20.000 yıl önce soğuktan korunmak için Balkanlar’a inerek mi devam etmişti? Ardından da mübadele ile Anadolu’ya mı acaba?

Orta Asya'dan gelenler
Peki 1.000 – 1.500 yıl önce Orta Asya’dan Anadolu’ya at üstünde gelen Türkler kimlerdi, haplogroup’ları ne olabilir? Gelin “Kadim Zamanlar” da andığımız efsane ve tezlere bir göz atalım:

Kayıp kıta Mu:
Haplogroup K’dan ayrılan bir kol Melanesia/İndonezya/Micronesia’ya (Haplogroup M) yerleşti demiştik. J. Churchward, Melanesia, Micronesia ve Polinesia adalarının kayıp kıta Mu’nun kalıntıları olduğunu ve Uygurlar’ın Kayıp Kıta Mu’nun kolonisi olduğunu düşünüyordu.

M4 – Haplogroup M
M4 – Haplogroup M


Futhark/Rün Alfabesi:
Turgay Kürüm, İsveç’te bulunan kayaların üzerindeki Futhark alfabesi ile Göktürkler’in Orhun yazıtları üzerindeki alfabe arasında bir ilişki kurmuş bu alfabenin ilk önce Türkler tarafından kullanıldığını ileri sürmüştü. Haplogroup K’dan ayrılan, haplogroup N kolunun İskandinavya’ya yerleştiği biliniyor. Ayrıca haplogroup R’den bazı insan toplulukları buzul çağının sona ermesi ile Avrupa’nın kuzeyine doğru yayılmışlardır.

LLY22G – Haplogroup N
LLY22G – Haplogroup N


Maya kültürü ve Türk kültürü arasındaki benzerlikler
Tahsin Mayatepek’in Maya kültürü ve Türk kültürü arasında kurduğu ilişkiler, Maya dili ile Türkçe’de bulduğu ortak kelimeler, Kuzey ve Orta Amerika yerlilerinin kilim motifleri ile Anadolu kilim motifleri arasındaki benzerlikler, Amerika kıtasında yaşayan yerli halkın genomunun büyük kısmının haplogroup P’den ayrılmış haplogroup Q’dan oluşması

M242 – Haplogroup Q
M242 – Haplogroup Q


Kayıp Kıta Mu Efsanesi, Futhark Alfabesi ve Maya bağlantısı, bana Orta Asya’dan gelen Türkler’in
Haplogroup K->P->R zincirinin bir yerlerinde olabileceğini düşündürüyor. Anadolu’da haplogroup P’ye pek rastlanmadığından analiz dışında tutuyorum.

Haplogroup R
Günümüz Türkiye’si çoz zengin bir genom çeşitliliğine sahip, en kalabalık gruplardan biri olan haplogroup R bile ancak %20’lik bir orana sahip. Bunların büyük bir kısmının mübadele ile Balkanlar’dan taşındığını düşünüyorum, ancak bir kısmının Orta Asya’dan gelmiş olma ihtimali var.

Haplogroup K
Kazım Mirşan’ın tezlerinden biri olan Etrüskler’in Türk olduğu tezi ile İtalya’da yaşayan bir grup insanın haplogroup K olduğunu da düşünürseniz Orta Asya’dan gelen Türkler’in haplogroup K’ya mensup olma ihtimalleri de vardır bence. Ayrıca Türk ve İtalyan kuruluş efsanelerinin ortak temalar barındırdığını hatırlayalım. Türkleri Ergenekon'dan çıkaran da (Asena) Roma'nın kurucuları Romus ve Romulüs kardeşleri sütüyle besleyen de bir dişi kurttur.

Anadolu’da Orta Asya’dan gelen Türk geni baskın değil belki ama birlikte taşınan Türk kültürü bu topraklara hakim olmuş çünkü Türk kültürünün önemli özelliği karşılaştığı diğer kültürleri reddetmemesi eklektik bir şekilde onları da içine katarak zenginleşmesi hakimiyet kurması. Kimilerinin savunduğu gibi saf bir Türklük yok, Türklük gerçekten bir üst kimlik. Ayrıca dileyen buna Türkiyelilik de diyebilir, bir farkı yoktur.

Unutmayalım ki yaşadığımız topraklar bize mensup olduğumuz ırk yüzünden ekmek vermiyor. Aşık Veysel’in andığı gibi, kara toprak;
...
Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Benim sadık yarim kara topraktır..

Adem'den bu deme neslim getirdi
Bana türlü türlü meyva yetirdi
Her gün beni tepesinde götürdü
Benim sadık yarim kara topraktır..


Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttım tirnağınan elinen
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sadık yarim kara topraktır..

İşkence yaptıkça bana gülerdi
Bunda yalan yoktur herkes de gördü
Bir cekirdek verdim dört bostan verdi
Benim sadık yarim kara topraktır..
...

Kaynak
National Geographic, The Genographic Project

16 yorum:

okuyucu dedi ki...

Yaziniz cok guzel. Benim de epeydir merak ettigim bir konuya parmak basmissiniz. Insallah daha fazla test yaptiran olur ve gen database'i genisledikce daha net bilgiler elde ederiz.
Biz aslen Konya'liyiz ve buyuklerimizden teyit ettirdigime gore (600-700 yil kadar once) Buhara'dan gocmusuz anadoluya.
Test sonucum R1b cikinca sok oldum cunku Atlantic Modal Type diyordu ve en cok goruldugu yer Bati avrupa idi. Bizim dis gorunusumuz Orta Asya'lilari andirir. Bu netice beni cok sasirtti. Daha da enterasan olani familytreedna.com'daki tek %100 matchim danimarkadan.
Herhalde Anadolu ve orta asya'da bu test cok yaygin olmadigi icin yeterli veri yok diye neticeye bagladim.

okuyucu dedi ki...
Bu kayıt, bir blog yöneticisi tarafından kaldırılmış.
okuyucu dedi ki...

enterasan benimki de R1b cikti.
biz 6 gobek konyaliyiz ve ondan oncesinin de Buhara'dan goc ettigini biliyorum. (500-600 yil kadar once)

Serdar Sabri dedi ki...

FTDNA Türkiye grubuna da buyrun o zaman:
http://www.familytreedna.com/public/turkey

Madem oralısınız Buhara'yı görmeden ölmeyin.

Serdar Sabri dedi ki...

Orta Asya'dan göç etme bir efsanedir

ECEVİT KILIÇ

İTÜ öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder Anadolu'nun 1071 sonrasında Türkleştiği savına karşı çıkıyor: Buradaki insanın tarihi 40 bin yıl öncesine uzanıyor..

Genetik teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler sadece geçmişe değil geleceğe de ışık tutuyor. DNA moleküllerinin dizilişi pek çok kişi ve ulus için hayati öneme sahip "nereden geldim" sorusuna da yanıt veriyor. Ancak Türkiye'de bu konuda kapsamlı bir araştırma yok. Amerika ve Avrupa'da Oxford gibi birkaç üniversite ve yüklü bir ücret karşılığı bazı şirketler bireysel gen incelemesi yapıyor. Bir de National Geographic dergisinin devam ettirdiği "Genografi" projesi var. Bu merkezlere son dönemde Türkiye'den de başvurular yoğunlukta. Derginin ve ilgili şirketlerin sitesine girenler bir DNA numune paketi ve şifre alıyor. Ortalama olarak 100 ile 450 dolar arası bir ücret ödeniyor. Gönderilen paketteki çubukla ağız içinin bir bölümü kazınıyor ve çubuğun üzerindeki DNA numunesine hiç dokunulmadan gönderiliyor. Merkezde bu parça inceleniyor ve başvuranın atalarının nereden geldiği tespit ediliyor. Türklerle ilgili tüm bu genetik araştırmaların sonuçlarını yakından takip eden bir isim var: İTÜ İnsan ve Toplum Bilimi bölümü öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder. Kaliforniya Üniversitesi'nde antropoloji (İnsan kültürü, toplumu, biyolojisi üzerine araştırmalar yapan bilim dalı) eğitimi alan Binder, ardından tarih ve genetik bilimler üzerinden akademik çalışmalar yürüttü. Genetik miras tıbbın konusu olarak bilinse de antropolojinin ilgi alanına giriyor. Binder ile Türklerle ilgili genetik araştırmaların sonuçlarını konuştuk.

GELENLER YÜZDE 10-15
* Genetik araştırmaların Türklerle ilgili ortaya çıkardığı en büyük sonuç ne?
Türkiye'de yaşayan insanların büyük bölümünün 40 bin yıl önce de bu topraklarda yaşamış olmaları. Yani Türkler 1071 yılında Anadolu'ya gelmedi hatta 40 bin yıldır buradan kıpırdamamışlar. Bu topraklara aitler, Orta Asya'dan geldiği söylenenler buralı aslında.

* Orta Asya göçü olmadı mı?
Oldu ama gelenlerin sayısı çok az. Gen araştırmaları bugün Türkiye'de yaşayan insanların ne kadarının Orta Asya kökenli olduğunu ortaya çıkartıyor. Buna göre Türkiye'nin genetik yapısı tarih öncesi dönemde bugünkü şeklini alıyor.

* Göç edenler ne kadar az?
Bu rakam ortalama yüzde 10-15 civarında. Yani Orta Asya'dan bu topraklarda yaşayanların yüzde 10-15'i gelmiş ve nüfus yapısını da değiştirememişler. Hiç de Orta Asya'dan Anadolu'ya 'bir kısrak başı gibi uzanan' bir durum söz konusu değil. Orta Asya göçü bir efsane. Zaten gelen az sayıdaki insanın geni de çok daha kalabalık yerli toplulukların içinde kaybolmuş. Ayrıca gelenlerin Türk mü, İranlı mı veya Afgan mı olduğunu da bilmek çok zor.

* Neden zor?
Genetik araştırmada etnik bir tanımlama söz konusu değil. Genetik dağılımın araştırılması Türklerin kökenlerinin araştırılması anlamına gelmiyor. Çünkü 'Oğuz geni' veya 'Türk geni' diye bir şey yok. Genetik araştırma her insanın kökeniyle veya soyunun bugüne kadar nerelerde bulunduğuyla ilgili veriler taşıyor.

'TÜRKLÜK' KÜLTÜREL KİMLİK
* 'Türk geni yok' derken neyi kastediyorsunuz?
Türklük bizim ürettiğimiz kültürel kimlik. Aynı şekilde Yunanlılık da Ermenilik de bir kültürel tasarım ve kurgu. Türklük daha modern bir kavram ve son 200 yılın ürünü. Bugün bu topraklarda yaşayan insanların tarihi binlerce yıl önceden başlıyor. Yani herkese Türk diyemeyiz, Türklük bugünle ilgili. Kavramları biz icat ettik, herkese Türk dedik. Bizden öncekilerin kim olduğunu bilmiyoruz bile. Biz Uygurlara Türk diyoruz ama onlar kendilerine Türk demiyor. Etnik kimliklerden çıkarak bir şeylere ulaşmak çok zor. Türk olmak için Orta Asya'dan gelmek gerekmiyor. Türklük çok daha sonra oluşmuş bir kimlik. Göçle gelenler 1100'lü yıllarda "Danişmentname" adlı bir eser yazmışlar ama içinde Türk olduklarına dair tek bir kelime yok. Türk veya Türklük kelimesini ilk kullananlar yabancılar oluyor. Bir de Göktürkler kendilerine Türk demişler.

http://arsiv.sabah.com.tr/2007/12/10/haber,3FB722F1C5C04CCEB7FC21A7BC937B4C.html

yakup evyapan dedi ki...

Bu isleri iyi bilen birileri ta Cinden baslayip Balkanlara uzanan bir cografyada Turkce'nin nasil hakim bir dil haline geldigini bir aciklasalar. Mesela cogunun I haplogrubuna dahil oldugunu tahmin ettigim Gagavuzlarin Turkce konusmalari. Ne kadar enteresan degil mi?

Ben dedi ki...

Dis gorunus ile haplogroup arasinda pek bir baglanti yok, Bircok amerikali zenci, hintlilerin bir kismi da R1b olabiliyor, Binlece sene once bir R1b baba zenci ile evleniyor, onlarin zenci cocuklari... hep zenciyle evleniyorlar, ama erkek cocuklarin haplo grubu R1b olarak kaliyor.

Adsız dedi ki...

Burada arastirmacinin ve okuyucunun atladigi bazi seyler var. Her seyden once Turkler, yani Proto Altayli Turkler sadece Anadolu'ya goc etmedi. Turkler, Hunlar'dan once de sonra da onlarca kez Avrupa'ya Asya'ya Hind'e ve Cin'e kabileler halinde goc ettiler. Bakiniz Avrupa ve Bati hunlari, avrupa avarlari' pecenekler' hazarlar' bulgarlar,kumanlar, kipcaklar, hatta mogollar ve tatarlar, bu gunku ukrayna, polonya, bulgaristan gibi ulkelerde son 1500 yildir yasadilar ve asimile oldular. en sonunda hepimiz once adem sonra nuh'dan gelmeyiz ancak her irkin dominant karakteristigi vardir. turkler distan evlenen bir inanca sahip olduklari icin cok cabuk irki yapilarini kaybederler.turkler yeryuzundeki her dine kaydolmuslardir hazar imparatorlugu yahudiydi. halk, hukumdar istedi diye bir gunde topluca yahudi oldu, bugun polonya ve ukrayna'daki karay turkleri turkce olarak yahudi tevrati kullanir. sadece irki bir din olan yahudiligi bile alip onun icin savasan acik fikirli bir toplum tabii ki cok cabuk asimile olur. avrupa ve cin'e hindistana yerlesen her turk halki 2 kusak icinde asimile olmustur. almanlasmis,slavlasmis, cinlilesmis, mogollasmis, ermenilesmis, rumlasmis, araplasmis, hintlesmis cok turk halki vardir. bugun pakistanin kuzeyindeki bir halk ki ayyildizli bayrak tasirlar etnik turklerdir fakat urduca konusurlar. pek cok cin soyu turktur ama hizla cinlilesmis hatta eski akrabalarina dusman olmustur. bugun anadolu da cok ermeni sarisindir. ermeniler iranik bir kavimdir ve esmerdir. sarisin beyaz tenli ermeniler hristiyan kipcak turkleri olup komsu koylerle akrabalik kurup dillerini unutmuslardir ya da rumlasmislardir. turkler icin irk onemli degildi. zaten hic bir turk kendisini turk kabul etmemistir. turk adina ilk kez gokturkleri tanimlamak icin cin kaynaklarinda rastlanir. gokturk hukumdari istemiyi ziyaret eden bizans elcileri ilk kez turk kavmi gormustur. o turkler 500 yil sonra ki gokturklerle akraba olmnayan oguz kavmidir ama benzer dil-gramer yapisi vardir anadoluya saldirinca (oguzlara) turk demistir. turkmen ismini oguzlara iranlilar veya araplar bizans kaynaklarindan vermistir. musluman olan turku putperestern ayirmak icin farsca ek men gelmistir. musluman turkler cok uzun sure turkmeni kabul etmemis kabile isimlerini kullanmis ama putperest oguzlardan ayilmak icin turkmeni kullanmaya razi olmuslardir. arap ve iran hukumdarlari maiyetlerindeki kolemen-memluk savasci turkleri ki muslumanlastiriliyorlardi hur turklerden ayirmak icin turk-men demistir.
yani onceleri putperest turk cokken kole musluman turkler icin turkmen kullanilmis sonra ozgur musluman turkler de kendilerini putperest ozgur turklerden (ki kabile adlariyla aniliyorlar ve iranlilar ve araplarin saldirisna ugruyorlardi) ayirmak icin gonullu olarak turkmen demistir. bizans asla anadolu icin turkia yi kullanmamis ama avrupalilar hacli seferlerinden once hristiyan olmayan, dusman musluman turk yurdu icin hakli olarak turkiya demeye baslamistir. turkmenler asla ulkelerine turkiye dememisti. bu ulkenin adi rum ulkesiydi. anadolu selcuklularindan osmanliya kadar bu ulke ta ki istanbul fethedilip artik son rum devleti ebediyen silininceye kadar bu topraklar diyar-i rum du. fatih kendini rum imparatoru ilan etmisti. kanuni, fransiz kralina gonderdigi mektupta anadolu'dan rum ulkesi diye bahsediyordu. son roma da ortadan kalktigi icin hristiyan avrupa turklerin aslinda komik olan musluman roma iddiasini asla kabul etmedi. fatih'in italya'yi fethe hazirlandigi dusunulurse. turkiye adini avrupalilar son 1000yildir kullaniyorlar. ilk turkiye'yi resmi ulke ismi olarak el etrak ul turkiyya olarak misir memlukluleri kullanmistir. o devletin ulkesinin ismi turkiya idi. turkiya rumiya'ya dusmandi, onceleri dost sonralari dusman olmustu, yavuz turkiyayi fethedip varligina son verince yeryuzunde tek turkiye kalmisti, turkler kabul etse de etmese de. turkiyanin yonetici sinifi memlukler once turk genelde kipcakdi cunku oguzlar kisa surede kitleler halinde musluman olmustu. muslumanlari kole yapmak haramdi. ama kipcaklar kafkasya ve orta asya'da hala putperst veya hristiyan idi.kirgiz ve kazaklar 19.yy de musluman oldu mesela. ne zamanki kipcaklarin da cogu musluman oldu o zaman kole ticareti hristiyan cerkeslere kaydi, yavuz zamaninda misir artik cerkes-kafkas halklari tarafindan yonetiliyordu ama onlar da asimile olmustu, turk isimleri aliyorlar turkcve konusuyorlar ama cerkeslik mevhumunu koruyorlardi. kansu gavri nin ismi kansu kanlisu dur ve ortaasya'da bir nehirdir tumenbay da keza oyle. yavuzun sevmedigi barbaros pek cok kez misirdaki memluklulere siginmistir mesela. cunku kardes bir devletti.
misirin bagimsizligindan sonra ki bugun yunanistanda bulunan kavalali olan m.ali pasanin cizdigi bayraklar hep ay yildizliydi ingiliz mandasi altindaki misir bayragi tum ulkuculerin ruyasidir herhalde. 3 hilalli al bayrak ve her hilalinin ucunda bugunku 5 koseli yildiz.
osmanli zamaninda oguz olmak iyice kotu hale geldi uyuz ve oguz anadolu agzinda ayni sekilde soylenir. turk demek hakaret haline geldi. halbuki osman gazi turkmen olmakla ovunurdu. ama hukumdar soyu hizla yabancilarla evlenip bozuldu. ustelik hristiyan cocuklari vezir- pasa olunca turklere sadece irgatlik kaldi. son turk veziri candarli ki turkmen asiret lideriydi fatih i kizdirinca (bizans imparatoruyla gizli pakt imzalamisti cunku istanbul duserse yeni bir hacli seferinden korkuyordu), fatih turklere guvenilmeyecegine hukmetti. sert ve devleti kuran turkler yerine ucuz. munis. zavalli canlarindan baska hic birseyleri olmayan devsirmeleden olusan bir devleti yonetmek cok kolaydi. makyavel osmanlinin gucunu devsirmelere baglar. yaban romaninda yakup kadri koylulerin turk olmaktan utandigini estagfirullah turk degil muslumaniz dedigini yazar ki o bir turkmen koyudur. turk diye alevilere deniyordu ve osmanlinin can dusmaniydilar. tarihte osmanli kadar cok turk kirmis bir devlet bulmak zordur. yavuz, cengiz, timur, sah ismail, kuyucu murat pasa. bu isimler kadar cok sunni ya da alevi ama etnik turk olduren tarihte cikmaz. herhalde butun hacli seferleri tarihince kaybettigimizden daha fazlasini bunlar kesmistir.anadolu da bugun etnik turk kalmama sebebi budur. turkun turke karsi etnik temizlik yapmasi. aslinda osmanlidan en once biz turkler davaci olmaliyiz. etnik temizlik yapti diye. turklestirilmis halklar vardir ama turk cok azdir. bir yandan kendi liderleri bir yandan durmaksizin suren savaslar zaten cok az olan turk nufusunu azaltmistir, yine de bugun 2 milyon etnik turk vardir ki anadoluyu 100bin den az bir sayiyla asimile ettigimiz dusunulurse 2 milyon alevi veya sunni turkmen turkiye'nin daha cook uzun bir sure turk kalacaginin tapusudur. ancak ilginctir etnik turkler genelde milliyetci partilere oy vermez. asiretler genelde dinci ya da komunist partilere oy verir. turkler icin milliyetcilik utanilacak bir sey gibidir. turkiye turkleri icinde milliyetcilik yapan cikmamistir. ilk turkculer rusya turkleriydi; ismail gaspirinski kirimli, yusuf akcura kafkasyali, zeki velidi togan ortaasyali idi. tek anadolulu turkcu olan gokalp de Kurt'tur. turkes kibrisli, ataturk selanikli,Seyyid Ahmet Arvasi ki Turk islam ulkusunun yazaridir adindan da anlasilabilecegi gibi Arap'tir. Bir tek anadolulu turkler turkculuk yapmammistir. dikkat ederseniz dtplilere en cok saldiri cerkezlerin yasadigi sakarya bolgesinden gelmektedir. pek cok kurtce konusan ulkucu bilirim mesela. ya da bir anda azili fasist kesilen tayyip ki secim gecesi tek bayrak tek devlet tek millet gibi 1944'te soyleyeni turanciliktan hapse attiran slogani soylemis, ya sev ya terket demis ve sirf bu yuzden son 15 yildir fasit diye damglanmis mhp ye bile baskin cikmis bir gurcu. bakani etnik temizlik yaptigimizi kabul ediyor.
fakat tabii kimse zannetmesin ki milliyetcilige prim vermeyen turkler, soz konusu vatan oldu mu gercekten gerisi teferruat olacak eylemlere yonelebilrler. bu ince cizginin son bin yildir kan kirmizisla cizildiginin unutulmamasinda da fayda var. milliyetcilikte sampiyonlugu baskalarina birakan etnik turkler vatanseverlikte sinir tanimadiklarina tarih sahit olmustur. ne de olsa turklere vatanseverlik dersini 2200 yil once ilk hukumdarlari mete cok agir bir seklide vermistir (bakiniz kutludag olayi- mete'nin nutku) ama milliyetcilik dersini Ataturk'ten alali sadece 85 sene olmustur.
LA dan ozgur

Serdar Sabri dedi ki...

Feyz aldık, teşekkürler

Turukmen dedi ki...

yuh yani ustteki yazıyı yazan arkadaş nerenden uyduruyorsun bu zirvalari eminim sende turk değilsini turkler adına nasıl konuşursun yok 2 milyonuz falan filan ebesinin .... bilmem nesi ayıp yani madem anadoluda bu kadara az turk var bu turkiye halkinin /86 sinin anadili neden turkce önce bunu bir izah et ve 55 milyon katiksiz oguz turku turkmen var sen galiba sayilari 2 milyon civarinda olan arab ve zazalarla karıştırdım bu milleti rakamlar şayet sensin dediğin gibi olsaydı bu vatanda turkce konuşulmaz adıda turkiye olmazdı git biraz kitap oku araştır öğren bilmemk değil öğrenmemek ayıptır tabi art niyetin yoksa art niyetli isen başka sözlerim var ama burda ağır olur

Turukmen dedi ki...

ben anadolu ve turk dunyasinin bir çok yerini(kaşgar,urumçi gibi) gezmiş ve bizzat görmüş birisi olarak şunu diyebilirmki guney doğuda dahi turk geni hakimdir sadece diyarbakür hakkari siirt ve şırnakda yok denecek kadar az ve rize artvinde biraz karışıklık var onun dışında kalan bolgelerin ve şehirlerin /90 dan fazlasi baskin oguz turk(turkmen)karakteri gosterir turkistandaki akrabalarimizla karşilaştırdığımda ise aradaki o kadar mesafe ve yuzyıllara rağmen hem dil hemde sima yuz vs olarak çok yakınız kazaklarda ve kısmen kırgızlarda moğol karışması biraz fazla olduğu için onlar anadolu turklerinden biraz farklı ama geriye kalan 200 milyonluk turk dunyasından 180 milyonu birbrine benzer şimdi anadoludan 7000 km uzaktaki uygur turklerinedemi anadolu milletleri karıştı??? onlar turkiye turklerine çok benzer halbuki :):):) yani bu yukarda planlı yazılanlar tamamen saçmalık inanmayın arkadaşlar ermeni yalanları ingiliz yalanlari lawrence yalanlari ajanlik ne derseniz deyin adına ama hepsi yalandır turkiyede 55 milyon saf turkmen oguz turku ve karışmışlarla 60 milyon geriye kalan iran kokenli kurt dediğimiz gurman kirmanc zaza gorani sorani lor ve biraz arapla 2-ila 3 milyon civarindaki balkan kokenliler ve birazda gurcudur bunların hepsini toplarsanız yani turk olmayanları 15 milyon dahi etmez kurtler 8 milyona yakin zazalarla birlikde ama bu hizla kumlamaya yani üremeye devam ederlerse 2050 çoğunluğa bile gecebilirler orasıda işin ayrı bir boyutu

timur dedi ki...
Bu kayıt, yazar tarafından kaldırıldı.
timur dedi ki...
Bu kayıt, yazar tarafından kaldırıldı.
timur dedi ki...

Tanidigim ve Turkmenligi yuzyillardir suphe goturmeyecek cok koklu bazi insanlar var ve bunlarin kendi icindeki genetik cesitliligi yukarida bahsi gecen calismalarin iddia ettigi basite indirgenmis hipotezlerle hic uyusmuyor. Turkmenlerde de asiret duzeni olmustur ve ayni asiretin icinde R1’den, C3’e ve G2’ye kadar degisik haplogruplarda erkekler var. Asya gorunumlu G2’lerle sarisin C3’ler bir arada.

Ornegin Timucin Bender'in referans verdigi Cinnioglu calismasinda Turkiye'ye Asya’dan gelen genlerin oranlari hesaplanirken sadece O, C ve Q haplogruplari esas alinarak bir inceleme yapilmis. Yani bu 3 gen grubunun Asya'daki oranlarina bakilmis Turkiye'deki oranlarina bakilmis ve buradan yola cikarak goc eden Turkistan'lilarin nufusa orani basit bir matematik yontemi ile hesaplanmis.

Halbuki ornegin Uygurlar’in genine baktiginizda %5’e varan G2 haplogrubu-ki Kafkaslara ozgu diye dusunulur-, %40’a yakin R1 haplogrubu-ki Avrupalilar bunu Avrupa geni sayar- ve Turkiye’dekine cok yakin miktarda %30’a varan J haplogrubu goruyorsunuz-ki bu da Semitik ya da Ortadogulu sayilir-. C’ler, Q’lar ve O’lar ise Uygurlar'da da Turkmenler'de de azinliktadir. Bu durumda %30'luk J'ler, %40'lik R1'ler gozardi edilerek sadece bahsi gecen Mogol genleri ile Guney Turkistan'dan yani Dogu Turkistan, Ozbekistan, Turkmenistan yolu ile gelen genler dogru hesaplanamaz. Soy agaci tartismasiz Horasan'a giden, ozbe oz Turk hala daha orada akrabalari olan bir abimiz ornegin G2 cikti, kuzeni de J2.

Ben Anadolulugumuzun cok guclu oldugundan eminim ancak bana oyle geliyor ki bizim Guney Turklugu (Azerbaycan, Turkmenistan, Ozbekistan, Dogu Turkistan) ile olan baglarimiz dogru bir bicimde incelenmiyor veya oldugundan az hesap ediliyor.

Dil baglaminda ise bana su cok garip geliyor: Sarayda temel dil Turkce degil iken, Farsca, Arapca ve Osmanlica onde iken halkin icinde Muslumanliga bir donme olsa da neden Turkce dominant dil haline gelsin? Bosna, Arnavutluk, Makedonya’da da Muslumanlastirma yasanmisken buralarda neden Turkce yayilmamis da Imparatorlugun cok daha fakir bir bolgesi olan Anadolu’da yayilmis olsun? Ayrica Osmanli’nin hukum surdugu bircok bolgedeki Hristiyanlar Turkce konusmazken nasil olmus da Anadolu’daki Ermeniler Turkce konusur olmus? Acaba Turk komsularinin sayisi cok miktarda olmus olmasin? Dahasi Impratorlugun son yuzyili haricinde Grek ve Ermeni kokenlilerin ekonominin cogunu elde tutmalari goz onune alindiginda acaba Musluman olmanin getirdigi ekonomik faydalar gerceklerin cok otesinde hesap ediliyor olmasin? Zira Musluman olmak asker olmak ve ekonomik olarak kisitlanmak anlamina da gelmiyor mu idi?

Azerbaycan’a milyonlarca Alevi Turkmen gocerek Safavi devletini kurdu ancak buna ragmen Farsca etkisini kaybetmedi. Azerilerin de sonradan Turklestikleri iddia ediliyor. Halbuki Azeriler Safavi devletini kurmadan cok once Farslar Muslumanlasmisti. Bu durumda nasil oldu da Turk dili orada da “language replacement-dil degistirmesi” ile hakim dil haline geldi?

Ayni pencereden baktigimizda Timurlular Pakistan ve Hindistan’a da hakim oldular ancak burada ne Farsca ne de Turkce lehine bir “language replacement” oldu. Bu is ancak Ingilizler yaygin egitime gectikten sonra gerceklesti. Bu durumda orgun egitimin olmadigi Osmanli’da Turkce konusan nufus nasil oldu da kendisinin 10-15 kati oldugu soylenen bir gruba dilini kabul ettirdi?

Toroslar’da, Aydin’da, Kastamonu’da az karismis Turkmenlerin genlerine hic bakildi mi? Bunlarin hic de C, O ve Q’dan ibaret oldugunu zannetmiyorum. Ya peki Kurtlestigi bilinen G.Dogu’daki Turkmen asiretlerinin geni incelendi mi? Timur soyundan gelen ailelerde de C3 degil J2 haplogrubu bulundugu soyleniyor.

Tum bunlar goz onune alininca bana oyle geliyor ki Anadolu’ya gelen Turk nufusu su ana kadarki calismalarda tahmin edilenlerin cok uzerinde olmali. Ve de buyuk ihtimalle bu goc jenerasyonlar boyunca da surmus olmali.

Elbette ben antrapolog ya da genetikci degilim ama cevaplanmasi gereken cok soru oldugunu ve Anadolu’nun Guney Turk bolgeleriyle baglarinin tahmin edilenlerden cok daha guclu oldugunu dusunuyorum. Bu baglamda ozellikle 7. Yuzyilda yazili dillerini kullanmis ve devletlerini kurmus olan Uygurlar ile Turkiye Turkleri arasindaki genetik baglara cok daha dikkatli bakilmasinin onemli olduguna inaniyorum.

Journal of Human Genetics’in 2007 sayisinda yapilmis cok ilginc bir calisma var. Calisma esasinda Cin’deki Liqianlarin kokenini anlamak icin yapilmis ancak bu arada Italyanlar, Mogollar, Han Cinliler, Arnavutlar, Sicilyalilar, Yunanlilar, Yugurlar, Makedonlar, Liqianlar, Uygurlar ve Anadolular birbirleri ile karsilastirilmis. Bahsettigim karsilastirma 587. Sayfada 4.b numarali Figurde.

http://www.nature.com/jhg/journal/v52/n7/pdf/jhg200782a.pdf


Buradaki amac Liqianlarin kokeni ve arastirmacilar Uygurlarla Anadolular arasindaki bagdan hic bahsetmiyor.

Ancak bu arastirmadaki analiz gosteriyor ki hem Urumci hem de Yili’daki Uygurlar’in en yakin oldugu topluluk Anadolulu insanlar yani biz Turkleriz. Bu konuda Timucin Bender ne diyecek? Ortada ciddi bir eksiklik oldugunu dusunuyorum. Kamuoyunun da tek yonlu bir sekilde yonlendirildigine inaniyorum. Language replacement-dil degistirmesi teorisine cok uzun sure inanmis biri olsam da bu analizleri gordukce ve yukarida yazdigim sorulari sordukca bahsedilen oranda bir language replacement olmadigini dusunuyorum. Son yuzyilda yapilan mubadelelerle gelen insanlarin ayni zamanda 1. Dunya Savasi ve Balkan savaslarindaki kayiplarin bir genetik kaymaya yol acip acmadiginin da arastirilmasi gerekir diye dusunuyorum. Anadolu'daki Turkistan kokenli insan orani %10'dan cok daha fazla olmali, biz Dogu Turkistan, ve Timurlularla cok bagliyiz ve Uygurlarin en yakin oldugu insanlar Anadolulular. Su denirse dogrudur: Anadolu'ya gelen Kuzey Turk orani cok az idi ancak bunun otesinde iddialarda bulunmak cok dogru degil. Bilim de basin da gozlerini acmali.

Not:Okuyucu isimli arkadas da Timucin Bey ver arkadaslarinin oyununa gelmis. R1b Kirgizlarda cogunluk genidir, Uygurlarda ve Turkiye Turklerinde ayrica Ozbekler ve Turkmenlerde de %20 uzeri yaygindir. Yani sizin kokunuzun Orta Asya olma ihtimali cok ama cok yuksek. Avrasyada Avrupalilar ve Asyalilar bundan binlerce yil onceden beri karismistir. Basindaki yanli bilgilere kanmayin.

o dedi ki...

Bu arada deep subclade cozumum R1b1b2a1b4c cikti.

-okuyucu

sinan dedi ki...

avrupa bize kulagimizi tersten gostertmek istiyor hepsi bu. kronolojide butun genler avrupadan once asyada bulundu. ingiliz dili de iran diliyle yakin akrabadir. biz avrupadan gelmedik avrupa bizden geldi.sadece bildigim kadariyla avrupadaki E Y-dna misirdan yunanistana oradan avrupaya direkt gecmis oldu. R I ve J hep asyada avrupadan once bulundu. ingilteredeki Stonehenge bile sadece 7000 yasinda. bizim avrupaliligimiz degil avrupanin asyaligi yada afrikaliligi sorgulanmali. Anadolunun turkce konusan insani tarihe baktiginda ecdadindan hep onur duyacaktir.

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.