Fatih Altaylı, Habertürk Gazetesi'ndeki 25.08.2009 tarihli "Anadolu'nun gen haritası" başlıklı yazısında Stanford Üniversitesi'nden Cengiz Cinnioğlu ve ekibinin 2003 yılında yayınladığı çalışmaya yer vermiş ve Türkiye'deki genetik grupların yüzdelerini aktarmış.
Yazıda belirtilen oranlar bu halleriyle aynen adı geçen raporda bulunmamakla birlikte, 30.12.2007 tarihinde Radikal2'de yayınlanan "Türkiye'nin genetik zenginliği" başlıklı yazım için yaptığım okuma sonrası hesapladığım basitleştirilmiş/özetlenmiş oranlardı. Oranlar doğru olmakla birlikte, Cengiz Cinnioğlu "Bu oranlar raporumdan alıntı değildir" dese yanlış olmaz.
2003'te yaklaşık 500 kişi ile yapılmış Cinnioğlu çalışmasından sonra bu çapta başka bir çalışma duymadım. FTDNA'de oluşturduğum Türkiye grubuna katılanların Y-DNA genetik dağılımları ile Cinnioğlu çalışmasındaki dağılım birbirine oldukça benziyor. FTDNA-Türkiye grubundaki katılım 50 kişi civarında.
CİNNİOĞLU ve FTDNA-TÜRKİYE, Y-DNA dağılımlarının karşılaştırması
Büyütmek için tıklayın























1 yorum:
Sunu da ekleyelim de tam olsun ;)
J yani Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güney Avrupa (Balkan) geni taşıyanların oranı yüzde 33.8.
R yani Avrupa geni taşıyanların oranı yüzde 24.
E yani Afrika ve Güney Avrupa geni taşıyanların oranı yüzde 11.4.
G yani îran ve Kafkas geni taşıyanların oranı yüzde 11.
I yani Kuzey ve Doğu Avrupa geni taşıyanların oranı yüzde 5.2.
L yani Hindistan geni taşıyanların oranı yüzde 4.2.
N yani Sibirya ve Finlandiya geni taşıyanların oranı yüzde 3.9.
C, Q ve O yani Orta Asya geni taşıyanların oranı yüzde 3.0.
K yani Pakistan geni taşıyanların oranı yüzde 2.5.
A yani Afrika geni taşıyanların oranı yüzde 1.
(Fatif Altayli'nin yazisindan)
Yorum Gönder