![]() | ![]() |

Ez hêdî dimeşim bela dighê mi, ez zû dimeşimez dighêm bela (*)
(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.
Pontos Kralı Mithridates
MÖ I.yy’da Pontos Kralı VI.Mithridates (MÖ.132–MÖ.63) bütün Anadolu’yu ele geçirir. Bunun üzerine zamanın emperyal gücü Roma İmparatorluğu Anadolu’ya bir ordu yollar. Mithridates Balkanlar ve Güney Rusya üzerinden İtalya’ya saldırma girişiminde bulunsa da müttefikleri tarafından yalnız bırakılınca MÖ 87-63 yapılan savaşları Roma ordusuna karşı kaybeder. Mithridates sonunda intihar eder ama bir emperyal güce başkaldıran ilk Anadolu’lu kral olarak tarihe geçer, mezarı Sinop’tadır.
Mithridates’in oğlu II.Pharnakes Pontos Krallığı’nı yeniden canlandırmak isteyince büyük Roma imparatorlarından Caesar (Sezar) Anadolu’ya yürür ve MÖ 47’de Zela’da (bugünkü Tokat, Zile) isyanı bastırır. Sezar ünlü “veni vidi vici” (geldim, gördüm, yendim) mesajını buradan Roma’ya yollamıştır.
1970'te Sağmalcılar'da yeni inşaatların pis su kanallarının temiz su kanallarına bağlanması ile bir kolera salgını başlar. 50'ye yakın kişi ölür, ucuz atlatılmış bir salgındır. Sağmalcılar ismi salgını çağrıştırdığından Bayrampaşa olarak değiştirilir. 30 yıl sonra, 2000 yılında Bayrampaşa Cezaevi onlarca mahkumun yanarak, vurularak ve boğularak ölümüne tanıklık eder. Operasyonun adı 'Hayata Dönüş'tür.
Bu resmi yapan son Halife Abdülmecid (1868-1944) efendidir, resim 31 Mart Vakası sonrasında II. Abdülhamid'in hal'ini (1909) tasvir eder. Halife Abdülmecid'in küçük yaştan resme ilgisi olmuş hatta 1910 yılında kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'ne fahri başkan seçilmiş. Resimleri Paris'te açılan sergilerde kabul görmüş, Pierre Loti ile bu resimler üzerine mektuplaşmış. Eserleri bugün Resim ve Heykel ve Sabancı Müzesi kolleksiyonlarındadır.
Realizm akımının öncülerinden Gustave Courbet'nin (1819-1877) Osmanlı Paşası ve diplomatı Halil Şerif Paşa'nın siparişi üzerine 1866'da yaptığı L'Origine du monde (Dünyanın orjini) adlı resim TARAF gazetesinin arka sayfasında yayınlandığında, NOKTA'nın kapanması pahasına darbe günlüklerini yayınlayan Alper GÖRMÜŞ tarafından yine TARAF'taki köşesinde eleştirilmişti.
1769 yılında Avusturya-Macar imparatoriçesi Maria Theresa, soylu bir mekanikçi olan Wolfgang von Kempelen'den etkileyici bir buluş yapmasını ister. Kempelen "The Turk" adını verdiği kendi kendine düşünerek satranç oynayabilen bir kukla makinasını yaratır. "The Turk" o kadar ilgi görür ki sahibi onu Avrupa turuna çıkarır. Hatta "The Turk", Napolyon'la bile oynar. Daha sonra makinanın hileli oldugu ortaya çıkar, satranç taşlarını makinanın içinde olan bir cüce mıknatısla oynatmaktadır. Almanca' ya "getürkt" yani "içinde bir hilesi olan şey" kelimesi bu makinadan gelmektedir.
Soldaki Bizans bayrağı uydurmadır. En son bulunan Göktürk anıtlarından resmedilen bayraklar kırmızıdır..
YanıtlaSilSoldaki Bizans bayrağı uydurmadır. En son bulunan Göktürk anıtlarından resmedilen bayraklar kırmızıdır..
YanıtlaSilİnternet'ten kısa bir araştırmayla bile sol üstteki bayrağın Konstantinopolis'in (Bizans İstanbul'unun) bayrağı olduğunu öğrenebilirsin. Orada tartışmaya açık bir husus yok.
Onur bey bence sizde araştırın ama sadece zaman zaman bilgi kirliliğinin olduğu internetten değil :)
SilGenel olarak pek çok toplum kullanmıştır bu simgeleri fakat süreklilik arz ettiği tek topluluk Türklerdir.
"Memalik-i Türkiye" adını kullanan memluklülerin bayrağına bak örneğin, orta asya da ki tamgalara bak,Bayazıt in bastırdığı paralara bak ...
kısaca bak ama sadece internete değil.
Söz konusu devletin adı Memluklü Devleti değil Memluk Devletidir (memluklü diye birşey olmaz, doğrusu memluktür). Devletleri için kendilerinin kullandıkları isim yani devletin resmi ismi ed-Devletü't-Türkiye'dir. Bayrak mevzuuna sonra gireceğim. Şu anda işim var.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilDevletleri için kendilerinin kullandıkları isim yani devletin resmi ismi ed-Devletü't-Türkiye'dir.
SilDüzelteyim: Memluk Devleti'nin resmi adı ed-Devletü't-Türkiyye'dir. Türkiyye kelimesi Arapçadır. Bizim bugün kullandığımız Türkiye kelimesi ise İtalyanca Turchia kelimesinin geç Osmanlı'da Türkçeye aktarılmış şeklidir (19. yy'ın 2. yarısı).
Bayrak mevzuunda cevabım:
Silhttp://www.serdarsabri.com/2012/03/bayrak-aay-yildiz.html?showComment=1376750311988#c1478020887298090876
İnternette gerçek bilgiden daha çok bilgi kirliliğ var.Hilal ve yıldız Kuzey Afrikadan Orta Doğuya, İslam sonrasıda Orta Asya harezmde sembol olarak var.Bazı Bizans sikkelerinde ay yıldız var.Onlarda geç dönem.Ancak böyle Bizans bayrağı yok..Ben hiç bir kaynakta görmedim.öyle bayrak YOK. Olmasıda çokda önemli değil.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilKimse o bayrağa Bizans'ın imparatorluk bayrağı demiyor zaten. O Konstantinopolis'in bayrağı. Roma'nın Hristiyanlaşmasından beri Konstantinopolis şehri için kullanılmış. Konstantinopolis de Bizans'ın başkenti olduğundan imparatorluk bayrağı olmasa bile Bizans için önemli bayraklardan biri olmuş.
SilOsmanlı Bayrağıda zaten ,son halini geç dönmede almıştır.Yeşil,kırmız yada karışık olduğu dönemler olmu. Üç hilal üç hilal,mhp bayrağının yıldızlısının 90 derece yan yatmış hallerndede olmuştur..
SilOnur bey bence sizde araştırın ama sadece zaman zaman bilgi kirliliğinin olduğu internetten değil :)
SilGenel olarak pek çok toplum kullanmıştır bu simgeleri fakat süreklilik arz ettiği tek topluluk Türklerdir.
"Memalik-i Türkiye" adını kullanan memluklülerin bayrağına bak örneğin, orta asya da ki tamgalara bak,Bayazıt in bastırdığı paralara bak ...
kısaca bak ama sadece internete değil.
Bayrak mevzuuna gelince, benim anlattıklarım İnternetteki bilgi kirliliğine değil doğruluğu sabit bilgilere dayanıyor.
Silİslam öncesi Türki topluluklarda hilali yıldızla değil tek başına görüyoruz. Dolayısıyla Osmanlı'nın yıldızla hilali bir arada kullanmasının başka bir kökeni olmalı. Bizans'tan almış olmaları ise kuvvetli ihtimaller dahilinde. 1844'e kadar Osmanlılar hilalle yıldızda 5 yerine 8 uçlu yıldız kullanmışlar ve yine kırmızı zemin üzerine ki bunlar Bizans kullanımıyla birebir örtüşüyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Isaak_Comnenus_of_Cyprus_flag.svg
YanıtlaSilhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Isaak_Comnenus_of_Cyprus_flag.svg
YanıtlaSilhttp://althistory.wikia.com/wiki/Byzantine_Empire_(Saint_Muhammad)
YanıtlaSilhttp://www.heraldikum.com/?p=478&lang=en
http://en.wikipedia.org/wiki/File:POL_Mi%C5%84sk_Mazowiecki_COA.svg
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:POL_powiat_mi%C5%84ski_COA.svg&filetimestamp=20070416170144
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Shriners.png
YanıtlaSilhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:SNT.png
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Halle_(Saale).svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ternopilgerb.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:POL_Trembowla_COA.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:City_Flag_of_Portsmouth.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Schleswig-Coat.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wappen_Oelde.svg