Beyaz atın üzerindeki Fatih'in solundaki eli tüfekli yeniçeri, saray ressamı Fausto Zonaro mu yoksa şehit ressam Hasan Rıza mıydı?

Ressam Şehit Hasan Rıza (1858-1913) Balkan Savaşı sırasında Bulgarlar tarafından öldürülmüş bir subaydır. Fausto Zonaro (1854-1929) ise 1891'de İstanbul'a gelmiş II.Abdülhamid'in gözüne girerek saray ressamlığına kadar yükselmiş, 31 Mart ayaklanmasından sonra Abdülhamid'in devrilmesiyle 1910'da İstanbul'u terketmiş bir İtalyan ressamdır.
Eczacıbaşı sanal müzesine göre Hasan Rıza, Fatih'in İstanbul'a girişini gösteren resmi 1898'de yapmış. Wikipedia'ya göre Abdülhamid Zonaro'dan fetih resimlerini 1905'ten sonra yapmasını istemiş. Ben resimleri kendim görmediğim için kimin kimden kopyaladığı konusunda emin değilim ama kim kopyaladıysa sadece resmi değil (sonradan Hitchcock'un onlardan kopyaladığı gibi) kendilerini resme dahil etme yöntemini de kopyalamış.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil